Veto, paranormaali ilmiö?
Paloturvallisuuden lisäksi yksi tärkeimmistä syistä nuohoukselle on antaa mahdollisuus puhtaaseen palamiseen. Asiakkaan osuus puhtaaseen palamiseen on hyvä kuiva polttopuu tulisijaa varten. Nuohoojan osuus on huolehtia, että savulle on selvä reitti tulisijasta hormia pitkin pihalle.
Mutta jos molemmat ovat hoitaneet oman osuutensa, niin miksi sitten välillä veto katoaa ja tulisija tuprauttaa savut sisään? Erilaiset ongelmat vedon kanssa ovat yleisimpiä kysymyksiä, joita nuohoojalle esitetään. Suoraa vastausta harvoin pystyy antamaan, sillä välillä nuohoojakin -niin ammatti-ihminen kuin onkin- raapii otsaansa ja kiroaa veto-ongelmaa henkimaailman hommiksi.
Yleisin syy on kuitenkin kosteus ja sitä pitääkin lähteä ensimmäisenä syynä eliminoimaan. Varsinkin jos tulisija/hormi on ollut pitkään käyttämättä, on muurattu savupiippu saattanut imeä itseensä uskomattoman määrän vettä. Oikein mitoitettu piipunhattu/sadesuoja auttaa estämään suurimmat sateen mukanaan tuomat vesimäärät mutta tiili imee kosteutta myös suoraan ilmasta. Yleisimmät oireet kosteudelle ovat vedon loppuminen kokonaan kesken lämmityksen, vaikka aluksi veto olikin hyvä ja ns. ”pumppaaminen”, jolloin hormi ensin vetää ulos ja sitten puhaltaa sisään, vetää ulos, puhaltaa… Helpoin tapa on ennen ensilämmityksiä kuivattaa hormia ja tulisijaa esimerkiksi lämpöpuhaltimella nuohousluukun kautta. Yleensä tämä auttaa ja lämmitys voidaan suorittaa ilman savusukellusta. Kesäasunnoilla kannattaa jättää talveksi savupellit auki, jolloin hormissa säilyy ilmavirtaus joka auttaa pitämään osan kosteudesta poissa.
Mikäli syy ei ollut kosteus, kannattaa pohtia talon ympäristöä ja savupiippua. Nyrkkisääntönä: mitä korkeampi savupiippu, sen parempi veto. Vaikka rakennuspykälissä onkin määritelty savupiipun minimikorkeus kattoon nähden, niin se korkeus on tehty paloturvallisuusnäkökulmasta, ei vedon vuoksi. Toisinaan vetoon vaikuttavat lähellä taloa olevat korkeat, tuuheat puut. Ne kun saattavat tehokkaasti estää tuulen vaikutuksen vetoon. Puiden kaato saattaa olla liian radikaali toimenpide, mutta ehkä piipun korottaminen voisi tulla kyseeseen.
Tuuli yleensä auttaa vetoa, mutta säällä saattaa myös olla negatiivisiakin vaikutuksia. Sateinen sää ja matalapaine heikentävät vetoa, jolloin savukin painuu luonnollisesti alaspäin. Tähän ongelmaan ei ole nopeita vippaskonsteja.
Sää on hyvä, hormi kuiva, mutta silti savu tulee sisään? Onko talossa koneellinen ilmanvaihto? Ilmeneekö savua kun lämmittäessä laitetaan ruokaa? Koneellinen ilmanvaihto ja liesituuletin saattavat myös tehdä rakennuksen alipaineiseksi, jolloin tulisija saattaa ruveta ottamaan korvausilmaa palamiseen savupiipun kautta. Vaikka veto olisi hyvä, niin savu voikin myös tulla viereistä hormia pitkin alas, mikäli paine-erot/kotitonttu/joku muu toteaa sen helpoimmaksi korvausilman reitiksi. Useissa ilmanvaihtojärjestelmissä on erillinen takkatoiminto, ”takkakytkin”, jolla ilmanvaihdon toimintaa saadaan muutettua takan käyttöä varten.
Myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa voi tulla ongelmia, mikäli kaikki ilmaräppänät on tukittu. Jos on epäilys korvausilman puutteesta, kannattaa kokeilla esimerkiksi ikkunan auki pitämistä tulisijaa käytettäessä.
Mikäli syyksi ei selviä mikään näistä, jäävät jäljelle enää ne ikävimmät vaihtoehdot. Onko takan tai hormin rakenteissa vikaa? Jos, niin onko ikä tehnyt tehtävänsä tai onko jo muuratessa sattunut jokin virhe? Onko savuhormi riittävän iso siihen asennetulle tulisijalle? (Saunan kiuas kun toimii isoa leivinuunia huomattavasti pienemmällä savuhormilla…) Onko nuohooja tehnyt työnsä kunnolla? Ehtikö naakka tekemään pesän?
Esimerkkinä hormissa mahdollisesti piilevästä iän mukanaan tuomasta viasta on puuttuva välitiili/auenneet välitiilien saumat. Savu kun a) tykkää pyöreistä muodoista ja sileistä pinnoista, b) inhoaa tiukkoja kurveja ja epätasaisuuksia. Jokainen ylimääräinen terävä kulma tai epätasaisuus aiheuttaa pieniä pyörteitä, jotka kaikki vaikuttavat vetoon heikentävästi. Näille löytyy kyllä yleensä ratkaisu, mutta kaikki vaativat työtä, materiaaleja ja ammattitaitoa.
Joskus meistä parhaimmillekin sattuu virheitä ja nuohoojalta on voinut jäädä huomaamatta jokin nuohousluukku. Tällöin on mahdollista, että jossain päin on iso kasa tuhkaa ja nokea, joka tukkii hormia. Joten jos ennen hyvä veto yhtäkkiä heikentyi nuohouksen jälkeen, kannattaa pyytää nuohoojaa palaamaan ja tarkistamaan hormi, josko jotain unohtui.
Tässäpä näitä erilaisia asioita, joita nuohoojana joutuu pohtimaan asiakkaan kysellessä vedon parantamisesta. Toivottavasti joku saa näistä pienen ahaa-elämyksen ja ongelma ratkeaa. Jos ei ratkennut, niin soita amatmiähel!